Jadłospis tygodniowy od 20.05.2019 do 24.05.2019

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Alergeny

Poniedziałek

Chleb słonecznikowy i baltonowski z masłem, krakowską suchą, sałatą, ,pomidorem, kawa zbożowa na mleku lub herbata rumiankowa z miodem.

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki, gałki mięsne, ziemniaki, sur. z ogórka świeżego z rzodkiewką , jogurtem naturalnym,  kompot .

Budyń czekoladowy, biszkopty bezcukrowe,

mix owoców.

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Wtorek

Kasza manna z musem malinowym,

wafelki ryżowe, banany.

Zupa pomidorowa z ryżem, pierogi z mięsem, kapustą (wyrób własny),

woda.

Pieczywo mieszane z masłem, pieczonym schabem (wypiek własny), ogórkiem świeżym, kakao na mleku lub herbata owocowa.

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Środa

Pieczywo mieszane (żytni i staropolski) z masłem, pastą z jaj posypane szczypiorkiem i rzodkiewką, kakao lub herbata owocowa.

 

Zupa krem z pora, makaron z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym,

warzywa gotowane na parze, woda.

omlety, mleko waniliowe lub herbata zielona, jabłka.

mleko,

jaja,

gluten

Czwartek

Zupa mleczna (płatki  owsiane) lub herbata owocowa, wieloziarniste bułeczki z miodem wielokwiatowym, jabłka pokrojone w cząstki.

Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet pożarski, ziemniaki, sałata ze szczypiorkiem, rzodkiewką, jogurtem naturalnym, woda.

Ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką (wypiek własny), kisiel wiśniowy.

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Piątek

Pieczywo żytnie z masłem, pasztetem własnego  wypieku, ogórkiem, rzodkiewką , kawa inka z magnezem na mleku lub herbata owocowa.

Zupa kalafiorowa, kolorowa rybka -filet z ryby miruny pieczony z warzywami), ziemniaki,  woda.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami, woda.

mleko,

seler,

jaja,

ryba, gluten