Jadłospis tygodniowy od 24.09.2018 do 28.09.2018

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Alergeny

Poniedziałek

Pieczywo żytnie z masłem, polędwicą, pomidorem, kawa zbożowa mleku lub

herbata malinowa z miodem.

Barszcz czerwony, pieczeń rzymska, ziemniaki, sur. fasolka szparagowa, kompot.

 

Omlety z mąką kukurydzianą, mleko lub herbata owocowa, winogrona.

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Wtorek

Zupa mleczna (płatki jaglane)

lub herbata owocowa, grahamki z masłem, kolorowym twarożkiem własnego wyrobu, śliwki.

 

Zupa pomidorowa, kluski z mięsem (wyrób własny), sur. z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką, woda.

 

Pieczywo żytnie z masłem, pieczonym schabem (wypiek własny), ogórkiem, kakao na mleku lub herbata owocowa.

 

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Środa

Pieczywo mieszane (żytni i staropolski) z masłem, pastą z jaj

posypane szczypiorkiem i rzodkiewką, kakao lub herbata

owocowa.

 

Zupa krem z cukinii, makaron pióra z sosem bolońskim, świeży ogórek pokrojony w słupki, woda.

bułeczki drożdżowe (własny wypiek), kakao na mleku lub herbata owocowa,banany.

 

mleko,

jaja,

gluten

Czwartek

Zupa mleczna lub herbata owocowa, wieloziarniste bułeczki z miodem, jabłka pokrojone w cząstki.

Zupa krupnik z natką pietruszki, kotlet pożarski, ziemniaki, sur. z pomidora, woda.

 

makaron żytni z polewą

jogurtowo – jagodową

(jogurt typu greckiego, jagody) dzieci bezml. z jagodową.

mleko,

seler,

jaja,

gluten

Piątek

Pieczywo żytnie z masłem, pasztetem własnego wypieku, ogórkiem kiszonym, , kawa na mleku lub herbata owocowa.

 

Zupa z soczewicy, pulpeciki rybne (ryba miruna) ,bukiet warzyw gotowany na parze, ziemniaki, woda.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami, woda.

 

mleko,

seler,

jaja,

ryba, gluten