ODDZIAŁ III
Jagódki

Witaminy w wafelku

11 października przyrządziliśmy wspólnie  przepyszną sałatkę z owoców podaną w wafelkowych miseczkach:) Ubrani w fartuszki, z entuzjazmem i skupieniem wykonywaliśmy po kolei wszystkie czynności. Kroiliśmy jabłuszka, gruszki i śliwki na małe kawałki, po czym przekładaliśmy je do dużej miski. Na koniec wszystkie pokrojone owoce zostały dokładnie wymieszane i przełożone do miseczek z wafelków. Dzięki takiemu urozmaiceniu sałatka owocowa wybornie wszystkim smakowała i w bardzo szybkim tempie z wafelków znikała.  Niektórzy z nas prosili o dokładki, nie mogąc rozstać się z soczystym owocowym smakiem. Po skosztowaniu takiej solidnej porcji witamin przystąpiliśmy do chrupania wafelków, dzięki którym nasza sałatka była jeszcze pyszniejsza.

Owocowe zakupy

W dniu 10.10. 2017 r. wybraliśmy się na małe zakupy do pobliskiego "warzywniaka".  Na miejscu mogliśmy z bliska przyjrzeć się koszom i skrzyniom wypełnionym kolorowymi owocami i warzywami, a nawet przez chwilę wyobrazić sobie, że jesteśmy w prawdziwym sadzie lub ogrodzie. Pani sprzedawczyni bardzo milo przywitała tak liczną grupę klientów. Postanowiliśmy zakupić  owoce do naszego przedszkolnego kącika przyrody. Niektóre z nich wykorzystaliśmy  również do wykonania pysznej i zdrowej sałatki owocowej.

Spotkanie z pielęgniarką

Dnia 5 października gościliśmy w naszej sali panią pielęgniarkę. Niektórzy z nas na widok jej białego fartucha, troszkę się przestraszyli:) Pani  Kasia, pracująca w USK na Oddziale Ortopedii, opowiedziała nam o swoim trudnym zawodzie. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób należy postępować, aby zapobiegać chorobom  i przykrym wypadkom. Rozmawialiśmy o zasadach zdrowego stylu życia - właściwym odżywianiu, higienie osobistej, ruchu. Pani Kasia pokazała nam, jakie przedmioty wykorzystuje w swojej pracy: ciśnieniomierz, specjalne rękawiczki ochronne, bandaże, strzykawki, a nawet prawdziwy stetoskop, dzięki któremu mogliśmy wysłuchać bicia własnego serca. Dowiedzieliśmy się również, w jaki sposób zakłada się opatrunek, mierzy ciśnienie, co należy zrobić w przypadku zasłabnięcia lub oparzenia. To było bardzo interesujące spotkanie. Dziękujemy serdecznie pani Kasi za wizytę i ciekawą pogadankę na temat pracy pielęgniarki.

Pierwsza wizyta w Galerii Sleńdzińskich

Wyjście do galerii??? Hm... Co może być interesującego w miejscu, gdzie robimy z rodzicami zakupy??? Takie pytania towarzyszyły naszym Jagódkom, gdy tylko dowiedziały się, że wyjeżdżamy na zajęcia do Galerii im. Sleńdzińskich. Jakie wielkie było ich zaskoczenie, gdy galeria okazała się przestrzenią muzealną - miejscem prezentacji obrazów i rzeźb. Było to nasze pierwsze spotkanie z twórczością i dziejami rodu Sleńdzińskich. Podróżując po wystawie z walizką Ludomira Sleńdzińskiego, Jagódki poznały widziane okiem artysty pejzaże wybranych miejsc Europy, a także portrety ludzi, których artysta miał okazję spotkać. Poprzez zabawę odkryły tajemnice warsztatu plastyka i rzeźbiarza, oraz dowiedziały się jak odróżnić rzeźbę od płaskorzeźby, czym jest portret, a czym autoportret. Pełni nowych wiadomości, wrócimy tu w październiku na warsztaty plastyczne.

Wycieczka na skrzyżowanie

W związku z tematem bezpieczeństwa wybraliśmy się na pobliskie skrzyżowanie w celu praktycznej nauki przechodzenia przez jezdnię. Zapoznaliśmy się z wyglądem i znaczeniem kilku ważnych znaków drogowych, m.in. przejście dla pieszych czy sygnalizacja świetlna. Staraliśmy się przejść na drugą stronę ulicy z zastosowaniem zasad bezpieczeństwa. Podczas naszej wycieczki utrwaliliśmy także zasady poruszania się po chodniku, jego prawą stroną. W drodze powrotnej mieliśmy trochę czasu na wspólne harce w pobliżu przedszkola, bawiliśmy się w berka i szukaliśmy kasztanów.

| 1 | 2 |   >>
(wszystkie)