ODDZIAŁ III
Jagódki

Mikołajki

Dnia 6 grudnia, zgodnie z tradycją, odwiedził nas Mikołaj. Ach, cóż to było za spotkanie...Nasz brodaty Gość  bardzo ciekawie opowiadał o sobie i swoich reniferach, ochoczo i bez skrępowania odpowiadał na nasze pytania, wysłuchał z radością przygotowanego przez nas mikołajkowego repertuaru w postaci wierszyka i piosenki. Na koniec spotkania obdarował nas świątecznymi paczkami oraz zabawkami do naszych przedszkolnych kącików, za co serdecznie mu podziękowaliśmy. Żegnając się z Mikołajem życzyliśmy mu dużo zdrowia i siły, żeby w przyszłym roku również mógł nas odwiedzić:)

"Przedszkolaki i Przyroda" - Przegląd Wokalno - Recytatorski

Dnia 05.12.2017 r. odbył się w naszym przedszkolu Przegląd Wokalno - Recytatorski "Przedszkolaki
i Przyroda
". Na przedszkolnym forum przedstawiciele poszczególnych grup deklamowali wiersze i śpiewali piosenki o tematyce przyrodniczej. Naszą grupę dzielnie reprezentowali: w piosence - Gabrysia, Maja, Tymek i Patryk, zaś w wierszu - Olek i Michał. Gratulujemy naszym wspaniałym wykonawcom udanych występów:)

"Żeby zdrowe zęby mieć, trzeba tylko chcieć..."

W ramach promocji zdrowia nasze przedszkole odwiedziły sympatyczne studentki kierunku: higienistka stomatologiczna. Celem spotkania było kształtowanie u dzieci nawyku prawidłowego dbania o higienę jamy ustnej. Zaproszone uczennice zademonstrowały prawidłową technikę mycia zębów. Dużą atrakcję wzbudziły modele szczęki, szczoteczka i duża pasta do zębów. Jagódki z dużym zainteresowaniem słuchały historii o niedobrych bakteriach, o tym, co jest zdrowe, a co szkodzi zębom. Dzieci dzieliły się swoimi doświadczeniami i wiadomościami na temat higieny jamy ustnej. Zajęcia były bardzo pouczające. Teraz już wiemy, jak należy postępować, aby mieć piękny i zdrowy uśmiech:)

Poznajemy zwierzęta Podlasia

W dniu 22.11.2017 r. uczestniczyliśmy w zajęciach edukacyjnych przeprowadzonych przez pracownika Stowarzyszenia "Nasza Natura".  Poznaliśmy wybrane zwierzęta zamieszkujące tereny Podlasia, rozmawialiśmy na temat naturalnego środowiska, w którym żyją wilki i bobry, omawialiśmy cechy charakterystyczne tych zwierząt. Dużym zainteresowaniem dzieci cieszyły się eksponaty zwierząt, które wyglądały jak prawdziwe. Mieliśmy okazję dotknąć ogona bobra, pogłaskać wilka.To była bardzo interesująca lekcja przyrody.

Wizyta pracownika lecznicy dla zwierząt

Podczas zajęć edukacyjnych z pracownikiem lecznicy dla zwierząt mieliśmy okazję porozmawiać na temat kotów - ich charakteru, zwyczajów, potrzeb. Poznaliśmy niektóre rasy kotów, zapamiętywaliśmy ich nazwy. Dowiedzieliśmy się również, w jaki sposób należy opiekować się kotami oraz co można zrobić, aby pomóc bezdomnym, opuszczonym zwierzętom.

| 1 | 2 | 3 | 4 |   >>
(wszystkie)