Spotkanie z pielęgniarką

Dnia 5 października gościliśmy w naszej sali panią pielęgniarkę. Niektórzy z nas na widok jej białego fartucha, troszkę się przestraszyli:) Pani  Kasia, pracująca w USK na Oddziale Ortopedii, opowiedziała nam o swoim trudnym zawodzie. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób należy postępować, aby zapobiegać chorobom  i przykrym wypadkom. Rozmawialiśmy o zasadach zdrowego stylu życia - właściwym odżywianiu, higienie osobistej, ruchu. Pani Kasia pokazała nam, jakie przedmioty wykorzystuje w swojej pracy: ciśnieniomierz, specjalne rękawiczki ochronne, bandaże, strzykawki, a nawet prawdziwy stetoskop, dzięki któremu mogliśmy wysłuchać bicia własnego serca. Dowiedzieliśmy się również, w jaki sposób zakłada się opatrunek, mierzy ciśnienie, co należy zrobić w przypadku zasłabnięcia lub oparzenia. To było bardzo interesujące spotkanie. Dziękujemy serdecznie pani Kasi za wizytę i ciekawą pogadankę na temat pracy pielęgniarki.

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

oddzialy / oddzial_III / blog